Wat is Mendix Low-code?

Slimme ontwikkeling van software voor de processen van jouw bedrijfsvoering.

Wat is Low-code?

Low-code is een aanpak voor softwareontwikkeling waarmee applicaties snel gebouwd kunnen worden met minimale handmatige codering.

In plaats van complexe programmeertalen te gebruiken, biedt een Low-code platform een visuele ontwikkelomgeving waarin je applicaties kunt maken. Hierdoor kunnen niet alleen ontwikkelaars maar ook business analisten werken aan applicaties door componenten te slepen en neer te zetten, workflows te modelleren en logica op een intuïtieve manier in te stellen. Daarnaast verlaagt het de kosten en versnelt het de time-to-market aanzienlijk. Het bekende Low-code platform Mendix biedt krachtige tools voor het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van web- en mobiele applicaties.

Met Low-code, en specifiek Mendix, kunnen organisaties sneller innoveren en bedrijfsprocessen efficiënter verbeteren. Het biedt voordelen op het gebied van snelheid, samenwerking en toegankelijkheid. Tegelijkertijd is het belangrijk om de beperkingen en mogelijke afhankelijkheid van specifieke platforms in overweging te nemen. Met de juiste strategie, zoals die van EGALiT, kan Low-code een waardevol onderdeel zijn van de digitale transformatie van een organisatie.

egalit-horizontaal-09
egalit-horizontaal-04

Voordelen van Low-code

1. Snellere ontwikkeling
Low-code versnelt het ontwikkelproces doordat ontwikkelaars gebruik kunnen maken van vooraf gebouwde componenten en visuele workflows. Hierdoor kunnen applicaties in weken of zelfs dagen worden opgeleverd in plaats van maanden.

2. Lagere ontwikkelkosten
Doordat het proces sneller verloopt en minder gespecialiseerde programmeerkennis vereist is, dalen de kosten voor ontwikkeling. Bovendien kunnen bedrijven met kleinere teams meer bereiken.

3. Betere samenwerking tussen teams
De visuele aard van Low-code platforms maakt samenwerking tussen verschillende afdelingen gemakkelijker. Businessanalisten, ontwikkelaars en stakeholders kunnen makkelijker communiceren en bijdragen, wat resulteert in applicaties die beter passen bij de bedrijfsbehoeften.

4. Flexibiliteit en schaalbaarheid
Mendix biedt integratiemogelijkheden met bestaande systemen en ondersteunt schaalbare oplossingen die meegroeien met de organisatie.

5. Snelle iteratie en aanpassing
Omdat wijzigingen visueel en eenvoudig kunnen worden doorgevoerd, zijn Low-code applicaties gemakkelijk te onderhouden en aan te passen aan veranderende behoeften.

Egalit

Nadelen van Low-code

1. Behoefte aan technische kennis
Hoewel Low-code eenvoudig lijkt, is een basiskennis van softwareontwikkeling en architectuur vaak nog steeds nodig, vooral voor complexe integraties of geavanceerde logica.

2. Beperkingen in volledige controle
Voor ontwikkelaars die gewend zijn aan traditionele codering, kan Mendix beperkend aanvoelen. Het platform biedt minder vrijheid om eigen code te schrijven of buiten de standaardmogelijkheden te werken. Dit kan aan de ene kant een nadeel vormen bij unieke vereisten, maar ook juist een voordeel met het gebruik van ESA.

Hoewel deze nadelen aandacht verdienen, blijven de voordelen van Mendix voor veel organisaties de overhand hebben, vooral als het gaat om snelheid en flexibiliteit in ontwikkeling. EGALiT heeft met ESA een grootdeel van deze nadelen geëlimineerd.

Minder bugs met Mendix Low-code

Mendix helpt fouten te minimaliseren door gestandaardiseerde ontwikkeling en visuele modellen, waardoor syntaxfouten en inconsistenties worden voorkomen. Dankzij automatische validatie worden de logica, datamodellen en integraties voortdurend gecontroleerd, zodat potentiële problemen vroegtijdig worden opgespoord.

Daarnaast biedt het platform ingebouwde testmogelijkheden, zoals unit tests en UI-tests, waarmee ontwikkelaars de kwaliteit van applicaties eenvoudig kunnen bewaken zonder externe tools. Omdat er minder handgeschreven code nodig is, wordt de kans op menselijke fouten verkleind, terwijl er toch ruimte blijft voor maatwerk waar nodig.

Bovendien zorgt Mendix voor een stabiele infrastructuur door updates en patches automatisch te beheren. Dit voorkomt bugs door verouderde technologie en maakt applicaties betrouwbaarder en toekomstbestendig.

Flexibele softwareontwikkeling bij nieuwe inzichten

Mendix biedt organisaties de flexibiliteit om software snel en eenvoudig aan te passen aan veranderende inzichten. Dankzij de visuele, modelgestuurde ontwikkelomgeving kunnen workflows, logica en datamodellen in korte tijd worden aangepast, zonder dat complexe codering nodig is.

EGALiT werkt volgens de Agile-methodiek. Mendix ondersteunt agile-ontwikkeling, waardoor teams in korte iteraties kunnen werken. Nieuwe inzichten kunnen direct in de volgende ontwikkelcyclus worden verwerkt, zodat de applicatie steeds beter aansluit bij de behoeften van gebruikers. Bovendien maakt Mendix het eenvoudig om prototypes te bouwen en snel feedback van stakeholders te verwerken.

Een ander voordeel is het gebruik van herbruikbare componenten. Deze bouwblokken maken het mogelijk om bestaande functionaliteit snel uit te breiden of aan te passen, wat tijd bespaart en consistentie bevordert. Door de schaalbare architectuur van Mendix kunnen organisaties bovendien applicaties flexibel laten meegroeien met hun veranderende behoeften.

MK1_6222

EGALiT standaard

We bouwen apps die lang meegaan. En dankzij het Low-code-platform van Mendix kunnen we deze snel ontwikkelen. Doordat we niet pas in de ontwikkelfase, maar al tijdens het ontwerp betrokken zijn, weten we precies wat onze klanten nodig hebben.

Maatwerk met Mendix

Met Mendix bouwen wij maatwerksoftware die precies past bij de wensen van de klant – snel, flexibel en toekomstbestendig!

Makkelijk uitbreidbaar

Snel resultaat aan de voorkant, strak georganiseerd onder de motorkap – met ons ESA-framework blijft onderhoud eenvoudig en uitbreidingen soepel.

Geavanceerde koppelingen

Met Mendix creëer je moeiteloos geavanceerde koppelingen naar andere systemen, dankzij open API's, integratiemogelijkheden via REST, SOAP en OData, en out-of-the-box connectors.

Functionele componenten

Wij geloven in maatwerk software zonder het wiel telkens opnieuw uit te vinden. Door functionele componenten zoals workflow engines, reporting tools, vragenlijsten, OCR en AI slim te hergebruiken, besparen we tijd en geld.

Veilig en up-to-date

Met een slimme mix van reactieve, preventieve en defensieve controles zorgt Mendix ervoor dat hun platform altijd veilig is. Mendix voldoet daarbij aan een reeks van externe beveiligingscertificeringen en assurancerapporten.

ESA Waarborg

De ESA Waarborg van EGALiT zorgt ervoor dat Mendix-code overzichtelijk en beheersbaar blijft, zelfs bij snelle ontwikkeling – geen spaghetti-code dus, maar duurzame softwarekwaliteit volgens bewezen best practices.