Mendix

MENDIX

BEDRIJFSPROCESSEN

De Mendix business engineers bij EGALiT zijn bedrijfsproces analisten. Vanuit de app behoefte willen wij de processen achter de bedrijfsvoering van een klant snappen, voordat we gaan bouwen. Eerst de taal van een klant leren spreken, voordat deze wordt vastgebijteld in een app. Zolang dit begrip er niet voldoende is, bemoeilijkt dit het gezamenlijk opstellen van requirements voor een applicatie.

Een veel gebruikte standaard voor het modelleren van bedrijfsprocessen is BPMN (Business Process Modelling Notation), zoals hieronder weergegeven. Het is een krachtige en formele notatiewijze, die enorm helpt om samen met de klant achter de kern van bedrijfsprocessen te komen.

Microflows

Het Low Code platform van Mendix sluit hier op aan. In plaats van traditioneel code kloppen, wordt met BPMN-achtige modellen de daadwerkelijke applicatie gebouwd. Alle logica zie je in Mendix visueel weergegeven in zogeheten microflows, in plaats van in tekstuele syntax. Dit maakt de app een stuk makkelijker te bespreken met de business en te onderhouden met snel resultaat. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n flow.

Natuurlijk kunnen flows groot worden met veel paden en een diepere gelaagdheid. Ook in Mendix kom je dan uiteindelijk ook af en toe een if..then..else… statement tegen. Maar de logische visualisatie in Mendix helpt enorm om complexiteit op te delen en zo overzichtelijk te houden.

Pagina’s

Een andere belangrijke component waarmee je werkt in Mendix zijn de pagina’s die de daadwerkelijke scherm interfaces vormen op een (mobiel) scherm. Het maken van deze pagina’s gaat ook met behulp van vaste elementen die visueel weergegeven worden en instelbaar zijn, vrijwel zonder code. Via knoppen of out-of-the-box widgets koppel je de microflows met de logica aan de schermen. Dit in combinatie met een goed user interaction design maakt elke applicatie aan de buitenkant uniek.

domeinmodel

De belangrijkste component is het zogeheten domein model. Dit is het model waarin je de informatie-objecten die door je app heen gaan vast legt. Het is feitelijk de logische representatie van de taal van de klant en helpt je om de app requirements samen met de klant te specificeren. Zie hieronder een simpel voorbeeldje met auto’s, personen en parkeergarages.

Mendix in een notendop. Nieuwsgierig naar welk soort applicaties EGALiT gemaakt heeft met Mendix? Neem dan een kijkje bij projecten. Mocht je denken; tell me more! Dat kunnen we goed begrijpen. Neem dan eens een kijkje bij onze vacatures om te zien welke mogelijkheden er voor je zijn.